// Sportvasten: reset je metabolisme in 10 dagen

Sportvasten: reset je metabolisme in 10 dagen

Sportvasten: reset je metabolisme in 10 dagen

Het aantal mensen met overgewicht en diabetes blijft wereldwijd toenemen, ook bij mensen die regelmatig intensief sporten en gezond eten. Wetenschappers hebben echter aangetoond dat een gezonde stofwisseling beschermt tegen deze ziektes, en dat het lichaam een setpoint heeft en een compensatiemechanisme heeft om terug te keren naar deze gezonde stofwisseling. Een belangrijk principe hiervan is metabole flexibiliteit, wat het vermogen van het lichaam om energie te produceren uit koolhydraten en vetten in het spierweefsel omvat.

Daarom is er behoefte aan een interventie die zich richt op het switchen van de stofwisseling naar maximale vetverbranding en het bewerkstelligen van een metabole reset die epigenetisch standhoudt of relatief gemakkelijk onderhouden kan worden. Dit biedt bescherming tegen westerse ziektebeelden. De uitgangspunten van deze interventie moeten gericht zijn op de huidige tijd en omstandigheden en resulteren in een anti-jojo-methode.

Een van de meest effectieve manieren om de stofwisseling te switchen naar maximale vetverbranding en een metabole reset te bewerkstelligen, is door middel van sportvasten. Sportvasten is een wetenschappelijk onderbouwde interventie die zich richt op het verbeteren van de metabole flexibiliteit. Het is gebaseerd op kortdurende intense trainingen in combinatie met een compleet voedingsprotocol. Tijdens de sportvastenkuur worden de glycogeenvoorraden in de spieren leeggetraind, waardoor het lichaam overgaat op vetverbranding. Dit zorgt voor een effectieve metabole switch en een reset van het lichaam naar de oorspronkelijke setpoint. Na de kuur blijft het lichaam in staat om efficiënt vet te verbranden, waardoor het risico op obesitas en diabetes vermindert.

Ook door het toepassen van zogenaamde sportvastenmimetica, supplementen die de switch naar meer vetverbranding stimuleren, kunnen ook mensen die minder sportief vermogen hebben of anderszins te weinig sporten en/of te anabool eten, profiteren van de voordelen van sportvasten. Het is belangrijk om na de sportvastenkuur de hogere vetverbranding en metabole reset te onderhouden door regelmatige combinaties van vasten en sporten.

De voordelen van sportvasten op lange termijn
Naast de korte-termijnvoordelen van sportvasten, zoals gewichtsverlies en een betere metabole flexibiliteit, zijn er ook voordelen op de lange termijn. Zo kan sportvasten bijdragen aan het verminderen van ontstekingen in het lichaam, het verbeteren van de insulinegevoeligheid en het verminderen van het risico op chronische ziekten zoals diabetes en hart- en vaatziekten. Bovendien kan sportvasten helpen bij het behouden van een gezond gewicht en het vertragen van het verouderingsproces. Wil jij deze voordelen ook ervaren? Lees ons artikel over sportvasten en start vandaag nog met het verbeteren van je stofwisseling en gezondheid.

Sarcopenie (spiermassaverlies) vermijden
Spierverlies ontstaat door langdurige calorierestrictie of door gebrek aan spieractivatie tijdens calorierestrictie, echter niet tijdens kortdurend vasten. Wetenschappers pleiten dan ook niet voor langdurige milde calorierestrictie maar voor kortdurende en regelmatige sterke calorierestrictie. Dit advies druist volledig in tegen de werkwijze van de huidige diëtist. Daarnaast remmen bepaalde stoffen spierverlies waaronder het aminozuur leucine en het polyfenol resveratrol. Supplementen kunnen dus zeer nuttig zijn.

Vasten en insulineresistentie
Het lichaam zou met een beperkt aantal katabole prikkels moeten switchen naar vetverbranding om vervolgens het overmatige vet weg te branden, ofwel een metabole reset moeten uitvoeren en terug moeten gaan naar haar oorspronkelijke setpoint. Blijkbaar is het voor veel mensen steeds lastiger te switchen naar die katabole stofwisseling met de huidige veranderingen in lifestyle en milieu, zelfs met voldoende lichaamsbeweging en goede voeding. Door het combineren van vasten en insulineresistentie met sporten, kan deze switch wel plaatsvinden.

De nieuwe inzichten in de fysiologie van calorierestrictie omvatten:
Kortdurende calorierestrictie: Langdurige calorierestrictie kan spierverlies veroorzaken. Daarom wordt aangeraden om kortdurende en regelmatige sterke calorierestrictie toe te passen in plaats van langdurige milde calorierestrictie. 

Om de gezondheidsvoordelen van sportvasten te optimaliseren, moet de manier van sporten onderhouden worden en mogen er geen tekorten aan nutriënten ontstaan. Daarnaast moeten de hogere vetverbranding en reset worden onderhouden door regelmatige combinaties van vasten en sporten. Een belangrijk aspect van sportvasten is het vermogen om metabole flexibiliteit te bereiken, waarbij mensen met veel vetverbrandende type 1- en type 2a-vezels (langzame en middelsnelle spiervezels) beschermd zijn tegen diabetes en obesitas. Sportvasten is een ideale methode om een metabole reset te bereiken en maximale vetverbranding te behalen.

Samengevat:

  1. Calorierestrictie dient slechts kortdurend te zijn.
  2. Duursport of intensieve duursport moet voor een maximaal effect gecombineerd worden met vasten.
  3. Er mogen geen tekorten aan nutriënten optreden.
  4. Bij mensen die minder sportief vermogen hebben of anderszins te weinig sporten en/of te anabool eten kunnen sportvastenmimetica toegepast worden.
  5. De ingetrainde hogere vetverbranding en reset moet onderhouden worden, regelmatige combinaties van vasten en sporten zijn noodzakelijk.

Wil je meer weten over sportvasten en hoe het jou kan helpen om jouw gezondheidsdoelen te bereiken? Neem dan contact op met Personal Switch en ontvang persoonlijk advies op maat.

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'