//Sportvasten is de hype ontstegen

Is de hype voorbij van (sport)vasten?

Is de hype voorbij van (sport)vasten?

In 2010 las ik een artikel in de Telegraaf van Remco Verkaik genaamd 'Turbotrainen is de toekomst'. Hierin werd het fenomeen van vasten in combinatie met sporten beschreven en ik was meteen geïntrigeerd. Destijds was het nog niet zo bekend, maar inmiddels wint vasten, met name in de vorm van Intermittent Fasting (IF), steeds meer aan populariteit.

Hoewel deze populariteit het fenomeen (sport)vasten ten goede komt, schuilt er ook een gevaar in: de hype. Ik ben absoluut voorstander van sportvasten en het is zelfs de basis van mijn studioconcept Personal Switch, maar ik wil realistisch blijven. Niet iedereen kan vasten en wanneer het wel wordt gedaan, is het altijd in de vorm van een coachingstraject waarbij er offline contact moet zijn met een opgeleide coach.

Afvallen tijdens sportvasten is een logisch gevolg, omdat er een aantal dagen niet gegeten wordt. Maar dit is niet de voornaamste reden om te vasten. Het voordeel van sportvasten is het positieve effect van schaarste op het lichaam. Dit effect is individueel ingesteld en kan per persoon verschillen, waardoor coaching essentieel is om het duidelijk uit te kunnen leggen welke voordelen er wel en niet zijn voor het lichaam.

Tijdens sportvasten wordt de suikervoorraad (glycogeen) van het lichaam uitgeput, waardoor het lichaam naar een andere energiebron moet zoeken. Het lichaam zal dan de eiwitten en de vetten aanspreken om zich van energie te voorzien. Eiwitten zijn echter niet zo'n goed idee, omdat ze behouden moeten worden voor de opbouw en het herstel van spieren en duizenden andere processen in het lichaam. De ideale brandstof is dan ook de eigen (overtollige) vetvoorraad, maar die wordt alleen geactiveerd als er een aantal belangrijke (oer)schakelaars aangezet kunnen worden. Deze kunnen op individueel niveau heel erg verschillen en coaching is daarom van belang om dit goed te begeleiden.

Wat zijn nu de voordelen van vasten die gevoelig zijn voor een hype?

  1. Afvallen
  2. Vetverbranding
  3. Prestatieverbetering
  4. Tegengaan van welvaartsziekten

Afvallen
Het is een logisch gevolg dat je tijdens (sport)vasten afvalt, omdat je een aantal dagen niet eet. Tijdens een IF fase is de tijdswindow van ‘niet eten’ groot, met de kans dat je tijdens je ‘eetwindow’ minder eet. Uiteraard val je dan af, echter dat is niet primair de reden om te gaan vasten. Het voordeel van (sport)vasten is het positieve effect van het ervaren van schaarste op het lichaam. Dit effect is dan ook nog eens zo individueel ingesteld, dat een coachingstraject een must is om het duidelijk uit te kunnen leggen welke wel voordelig zijn en welke eventueel nadelig kunnen zijn voor het lichaam.

Vetverbranding
Tijdens een fase van (sport)vasten put je je eigen suikervoorraad (glycogeen) zoveel mogelijk uit, zodat het lichaam naar een andere energiebron moet zoeken. Het lichaam zal dan de eiwitten en de vetten gaan aanspreken om zich van energie te voorzien. De eiwitten is natuurlijk niet zo’n goed idee, omdat je die wilt behouden voor je opbouw en herstel van spieren en duizenden andere processen in je lichaam (eiwitsynthese).

De ideale brandstof is dan uiteraard je eigen (overtollige) vetvoorraad, maar dat wordt alleen maar geactiveerd als er een aantal belangrijke (oer)schakelaars aangezet kunnen worden. Deze kunnen op individueel niveau heel erg verschillen en het zal niet iedereen gelijk laten schakelen. Dit kan verschillende oorzaken hebben en daarom is het van belang om dit met een coach te doen. Niet iedereen schakelt heel makkelijk naar deze stand.

Prestatieverbetering
Er is absoluut een verbetering van je sportprestaties mogelijk met (sport)vasten. Maar ook dit verschilt weer per persoon. Het heeft ook zeker met je genetische aanleg te maken. Ben je genetisch gezien een betere duursporter, dan zul je veel meer de voordelen van het (sport)vasten ervaren, want je ombouwbare spiervezel kan meer naar de duur gedrukt worden (ook een proces die uitgelegd moet worden aan de klant). Een ‘sprintertype’ zal waarschijnlijk veel minder voordelen behalen aan (sport)vasten.

Welvaartsziekten
Er zijn miljoenen mensen chronisch ziek en typische welvaartsziekten (zoals type II diabetis) zijn orde van de dag. Gezondheidsprofessionals proberen juist deze groep te benaderen, want dat is de groep die gevoelig kan zijn voor oplossingen. Ik zeg met klem ‘kan zijn’, omdat ik langzamerhand ook zie dat een groot deel van die groep helemaal niet geholpen wil worden en dat die het makkelijker vinden om een medicijn te slikken dan in zichzelf te investeren. Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om die groep die met een eventuele aanpassing in hun leefstijl significante voordelen kunnen behalen en zelfs zonder medicijnen kunnen.

Voor ons als dienstverleners in de preventieve gezondheidsmarkt moeten we proberen om niet die richting op te gaan en ons concentreren op de mensen die bewust zijn van hun kostbaarste bezit, namelijk hun lichaam, maar die wel advies en onze ondersteuning nodig hebben om de juiste oplossingen aan te reiken.

Als je bovenstaande leest lijkt het alsof (sport)vasten helemaal niet zo’n goed idee is, maar dat is zeker niet waar. Je moet als gezondheidsprofessional duidelijk weten wanneer je wel of niet moet kiezen voor een bepaalde (sport)vasten methode.

Daarom is ons concept primair gericht op coaching. Elke nieuwe klant beginnen we met de vraag: ‘Waar kunnen wij jou mee helpen’? Tijdens een vrijblijvende assessment krijgen we een helder beeld van je huidige conditie en zaken waar je tegen aan loopt. We zullen nooit een (sport)vasten traject inzetten als je daar niet klaar voor bent, of zelfs helemaal niet geschikt voor bent. Dan kunnen we zelfs jou doorverwijzen naar een andere professional die beter jouw uitdagingen kan aanpakken, zoals bijvoorbeeld een vitaliteitscoach.

Wel kunnen wij contact met je blijven houden, zodat wij ook op de hoogte blijven van de vorderingen die jij maakt bij onze collega professionals. Uiteindelijk kan dat zelfs uitmonden in een traject bij ons als je daar klaar voor bent.

Onze doelgroep zijn die mensen die bewust zijn van hun beperkingen en uitdagingen en die daarin willen veranderen op het gebied van sportprestatie en vitaliteit. En natuurlijk hoort daar ook de veelgestelde vraag bij: ik moet nu echt gaan afvallen 😉. Alleen die vraag kan heel subtiel gesteld worden, terwijl er andere zaken spelen die eigenlijk prioriteit hebben. Om daar achter te komen moet je in contact komen met de klant en dat is nu net het begin van alles: een verbinding aangaan en gaan voor die persoonlijke switch!

Wil jij meer weten over ons concept? En woon jij in de buurt van één van onze PS locaties? Neem contact op voor een vrijblijvende intake. Gewoon, omdat je het waard bent!

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches.Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet.Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij.Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand.Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'