Hoe lang liggen jouw vetcellen al klaar om verbrand te worden?

Hoe lang liggen jouw vetcellen al klaar om verbrand te worden?

Vetopslag is bedoeld om je van voldoende energie te voorzien in tijden van schaarste. In tijden van overvloed eet je meer om de tijden van schaarste te kunnen overleven. Je lichaam mag niet teveel schommelen in energie en zal dus de vetcellen gaan mobiliseren om energie te produceren.

Met andere woorden, je neemt meer kCal (meetwaarde van energie) in als voeding voorradig is, zodat je de extra ingenomen kCal kan verbranden voor energie als voeding niet (of minder) voorradig is. De extra ingenomen kCal worden opgeslagen in de vorm van vetmassa.

In tijden van schaarste een perfecte manier om goed met je vetvoorraad om te gaan. Maar, als de tijd van schaarste niet aanbreekt, maar een langere periode van consumptie? Zeg maar zo’n 70 jaar lang? Een periode van overvloed? En dan ook nog met voeding wat vaker kCal-rijker is?

Ik hoef je niet te vertellen dat hier een hele wereld van diëten en trainingsconcepten op zijn gebaseerd en vermarkt. Een miljardenindustrie!

Als je het heel simpel bekijkt dan is die gehele miljardenmarkt bedoeld om jou te adviseren, te ondersteunen, te coachen in het verbranden van vetcellen.

Er worden sportscholen ingericht, opleidingen opgestart, diëten verzonnen en ga zo maar door om jou als persoon te helpen om vetcellen te verbranden.

Want het verbranden van vetcellen staat voor:

  • Afvallen in vetmassa (duhhhh…)

Alleen dit fenomeen van je vetmassa verlagen, kan al veel voordelen bieden: gewichtsverlaging, bloeddrukverlaging, cholesterolverlaging, meer energie, minder ontstekingsreacties, minder gewrichtsproblemen, betere hormoonhuishouding.

Al deze voordelen kun je ook weer specifiek gaan belichten en concepten voor bedenken, alleen het zal altijd beginnen met het verbranden van vetcellen.

Zelfs bodybuilding staat in de basis om ‘zo droog mogelijk’ te zijn in combinatie met een ultieme toestand van heeeel veel spiermassa!

Één van de weinige sporten waar massa (ook in vet) een rol speelt is Sumo worstelen. Of weet jij er ook nog één?

Het maakt dus niet uit waar jij op dit moment staat op het gebied van vitaliteit of gezondheid. De basis is dus, je vetcellen verbranden (behalve dan die Sumo worstelaar).

  • Ben jij op zoek naar een manier om af te vallen? Start met je vet verbranden.
  • Ben je futloos en vermoeid? Start met je vet verbranden.
  • Wil jij weer lekker gaan sporten? Focus je eerst op vet verbranding, daarna volgt de rest.
  • Ben jij bezig met een specifieke sport? Een onderdeel van een training is vetcellen verbranden. Het maakt niet uit of je marathonloper of sprinter of voetballer bent. Een lager vetpercentage zal altijd bijdragen tot een verbetering van je fysieke voorwaarden.

Het klinkt eigenlijk best heel simpel allemaal, maar vergis je niet. Het lichaam is zeer complex en de huidige maatschappij maakt het ook niet heel veel makkelijker voor je.

Vanuit de evolutie gezien zijn wij normale mensen in een abnormale wereld. Wij zijn niet verandert, alleen de wereld is dat wel in de zin van schaarste en consumptie. Het is belangrijk om inzicht te krijgen in ons lichaam, want alleen dan kan je gaan snappen dat we het e.e.a. zelf moeten veranderen. De wereld is verandert, alleen die verander je niet zo makkelijk. Wij zijn vanuit ons DNA gezien nog steeds het diersoort van 70.000 jaar geleden (Homo sapiens), echter zit de oplossing bij onszelf.

Vanuit onze oer mechanismes hebben wij een voorkeur voor zoet en zout, hebben we een voorkeur voor luiheid en zijn gevoelig voor impulsen.

Zet je deze oer mechanismes af tegen deze wereld, dan kun je nagaan dat hier en daar een kleine uitdaging zit. Deze oer instincten moeten we gaan managen.

Dus zoet en zout gaan beperken, luiheid gaan inzetten na activiteit en het controleren van impulsen.

De afgelopen 10 jaar ben ik samen met mijn team van Personal Switch intensief aan het werk gegaan om juist in deze wereld om te kunnen gaan met het ervaren van schaarste. Alleen dan kunnen we duurzaam de positieve processen van het verbranden van vet ervaren.

Vitaal door schaarste is een hoofdthema geworden van ons (online) studioconcept. Het verbranden van vet gaat in hoofdzaak om het ervaren van schaarste op verschillende vlakken. Alleen dan kom je tot een duurzame oplossing en zal je lichaam flexibel worden in het kiezen van de juiste energiebron.

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'