Oh je oh je, het thema voeding is eigenlijk zo overgewaardeerd. Het enige wat we werkelijk moeten doen, is energie en essentiële bouwstenen naar binnen werken.
Eigenlijk moet je al die voedingsconcepten vergeten, ‘lowcarb, macrobiotisch, notendieet, weight watchers, Sonja Bakker, ketodieet, etc. Elk concept, wat voedingsproducten uitsluit, leg je je zelf enorm veel beperkingen op, die je op den duur niet kan volhouden.
Je kunt er absoluut zeker van zijn, dat vanuit een evolutionair standpunt het heel normaal was, om niet elke drie uur grote maaltijden te eten.
Daarom juist ben ik zo een enorm voorstander om langere tijd niet te eten, bijvoorbeeld 16 uur niets en in een tijdwindow van 8 uur wel te eten. Na die fase van calorierestrictie zijn de cellen hoog sensitief, wat betekent dat je eten ook daarnaar toe gaat waar het heen kan, in de spieren!
Onze voorouders hadden het eigenlijk veel makkelijker dan jij nu. Zij scharrelden al jagend, vissend en verzamelend hun dagelijkse kostje bij elkaar. In de winter werd het voor hun wat lastiger om aan voeding te komen, maar het leven toen is in niets te vergelijken met de enorme complexiteit van het moderne bestaan waar jij nu in leeft.
De mensen van nu, staan ver af van de oorsprong van voedsel. Ik snap dat ook wel met alle ‘high tech foods’ die onze voedingsmiddelenindustrie op de markt brengt. Het enige feit in deze, is dat we allemaal wel weten dat voedsel en gezondheid met elkaar samenhangen, maar daar blijft het vaak bij. Een gezond voedingspatroon en een gezonde leefwijze voorkom je vele ziekten.
Om verantwoorde keuzes te maken wordt het voor jou nu veel minder makkelijk gemaakt, door het enorme aanbod aan ‘voedsel’ en de daarbij horende slimme marketingtechnieken. We vinden er allemaal wat van, we praten erover, net zoals het weer, maar heel veel kennis hebben we eigenlijk niet. Vreemd eigenlijk wel, omdat voedsel nu juist die 100.000 miljard cellen 24/7 moet blijven voeden met voldoende en de juiste voedingsstoffen.
Onze maatschappij maakt het er niet makkelijker op, het aanbod van voedingsmiddelen is zo enorm groot en door alle media- en marketingtechnieken is het voor jou steeds lastiger om verantwoorde keuzes te maken. Het feit blijft en je weet, ik wil graag bij de feiten blijven: goede voeding is onbetwist het beste, goedkoopste en veiligste medicijn!
We leven in een consumptiemaatschappij die onderhevig is aan snelheid en actie. Stond de huisvrouw van de jaren 50 nog gemiddeld 2 uur per dag in de keuken om het eten te bereiden, voor de volwassen babyboomers was dit in de jaren 70 al teruggebracht tot één uur en de huidige generatie tweeverdieners brengt het liefst niet meer dan 20 minuten in de keuken door.
Voeding zou in de eerste plaats gezond en smakelijk moeten zijn. Gemakkelijk en snel te bereiden is de laatste jaren veel belangrijker geworden. De industrie probeert voortdurend aan de wens van snel en gemakkelijk te voldoen door steeds nieuwe producten te ontwikkelen die ondanks de intensieve bewerking hun specifieke textuur of smaak behouden. De vraag rijst of deze steeds intensievere bewerkte producten nog wel gezond genoeg zijn. Door de intensieve bewerking die gemaksvoeding heeft ondergaan, bevat zij in veel gevallen te weinig vitamines en mineralen. En ik voorzie dat wij steeds meer gemaksvoeding en ‘energierijke’ voedingsmiddelen gaan gebruiken.
Ik wil benadrukken dat het dus helemaal niet meer gaat dat bijvoorbeeld koolhydraten je dik maken, of dat frisdranken je dik maken en ga zo maar door met al die stigmatisering. Het is veel complexer en beslaat veel meer factoren dan één enkele voedingsstof (koolhydraat / eiwit / vet).
Ik verwacht niet dat we de hele maatschappij gaan omgooien, tenzij er een enorme crisis aan komt, waarbij we weer terug geworpen worden naar het ‘stenen tijdperk’. Mijn hoop is dan toch ook wel gevestigd op juist die voedingsmiddelenindustrie die zich bewuster van haar verantwoordelijkheid wordt voor de productie van gezonde voeding met daarbij een balans tussen gezond en gemak.
Misschien had je verwacht dat ik voor de zoveelste keer het ging hebben over onze macronutriënten zijnde de koolhydraten, eiwitten en vetten. Ik ben van mening dat er in de toekomst veel meer gekeken moet gaan worden naar je eigen ‘metabole flexibiteit’. Dus je lichaam wat vaker in een schaarste modus zetten, zodat het energie kan halen uit zijn eigen reserves. Dat gaat in mijn beleving dé manier worden naar een betere gezondheid en een beter vermogen om te presteren.