//Doen wij het goed als diersoort Homo sapiens. Of moeten we veranderen? - Personal Switch

Doen wij het goed als diersoort Homo sapiens... Of moeten we écht gaan veranderen?

Doen wij het goed als diersoort Homo sapiens... Of moeten we écht gaan veranderen?

De mens (Homo sapiens) bezit in feite maar twee fundamentele evolutionaire criteria;

  1. Overleving
  2. Voortplanting

En dan bedoel ik met overleving niet primair het individu, maar de Homo sapiens als diersoort. In de evolutie zijn wij als individu ondergeschikt, dat simpel opgeofferd wordt aan het doel van het vermenigvuldigen van het aantal Homo sapiens.

Zeventigduizend jaar geleden was Homo sapiens nog een onbeduidende diersoort die zo’n beetje zijn eigen gangetje ging in een uithoek van Afrika.

De evolutie handelt niet in honger of pijn, maar in kopieën van dna-strengen. Zoals het economische succes van een bedrijf puur en alleen wordt afgemeten aan het aantal euro’s dat het op de bank heeft en niet aan het welzijn van de werknemers (bij sommige grote bedrijven dan😉), zo wordt het evolutionaire succes van een soort ook afgemeten aan het aantal kopieën van zijn dna.

Als er geen dna-kopieën meer over zijn, is de soort uitgestorven, op dezelfde manier als een bedrijf zonder geld failliet is. Als een soort kan bogen op veel dna-kopieën is hij een succes en floreert die soort.

Rond 10.000 v.Chr., voor de overstap naar de landbouw, huisvestte de aarde tussen de vijf en acht miljoen nomadische verzamelaars. In de eerste eeuw van onze jaartelling waren er nog maar één of twee miljoen verzamelaars over (voornamelijk in Australië, Amerika en Afrika), maar hun aantallen vielen in het niet bij de 250 miljoen boeren op de wereld.

De laatste vijfhonderd jaar hebben we een fenomenale, ongekende groei van de menselijke invloed meegemaakt.

In 1500 n.Chr. waren er op de hele wereld zo’n vijfhonderd miljoen Homo sapiens. Nu zijn het er zeven miljard. De totale waarde van de goederen en diensten die het mensdom in het jaar 1500 produceerde wordt geschat op 250 miljard huidige dollars.

Nu ligt de jaarlijkse menselijke productie op bijna zestig biljoen. In 1500 consumeerde de mensheid ongeveer dertien biljoen calorieën per dag. Nu consumeren we dagelijks 1500 biljoen calorieën.

Kijk nog eens goed naar die getallen: de menselijke bevolking is veertien keer zo groot geworden, de productie 240 keer zo groot en de energieconsumptie 115 keer zo groot.

De opbloei van het consumptiedenken komt het duidelijkst tot uiting in de voedselproductie. In de rijke wereld van vandaag is één van de belangrijkste gezondheidsproblemen obesitas.

Dit fascineert mij enorm. Wij zijn in aantal (dna-kopieën) gigantisch gegroeid, maar als we kijken naar het individu, dan hebben we over het algemeen niet zo goed voor onszelf gezorgd.

8,2 miljoen mensen in ons land zijn chronisch ziek, en 51,2 % van de mensen heeft overgewicht en lijden ruim 1 miljoen mensen aan depressiviteit. Onderzoek laat zien dat ruim 95% van de huidige welvaartsziekten door een ongezonde leefstijl wordt uitgelokt.

Wij offeren dus onze eigen gezondheid op om onze eigen diersoort Homo sapiens uit te breiden naar een ongekend aantal van zeven miljard in 2018. Hoe dan?

Als alles in het teken staat van het aantal dna-kopieën en wij als individu slechts een radartje zijn in de evolutie van de Homo sapiens, dan ben ik benieuwd wat voor een ‘evolutionaire agenda’ daar achter schuilt.

Ik heb daar natuurlijk geen passend antwoord op. Ondanks dat ik dus veel vragen heb over de geschiedenis van de mens, moet ik wel zover teruggaan om een oplossing te zoeken naar het huidige gezondheidsprobleem. Ik wil weten of de evolutionaire erfenis van de oermens nu nog bepalend is in ons huidige leefklimaat.

De oermens zelf had niet zoveel te kiezen. Schaarste en gevaar overheersten in zijn leefomgeving. Om zijn overlevingskans te vergrootten had de oermens een aantal ingebouwde instincten waar wij nu nog mee te maken hebben, omdat het diep in onze dna zit.

  1. Zo veel mogelijk eten => extra energie opslag
    Mineralen (zout) en natuurlijke suikers (zoet) hebben daarbij de voorkeur. Onze hersenen hebben geen rem op zout en zoet. Het doel hierbij is om zoveel mogelijk energie op te slaan.
  2. Zo weinig mogelijk bewegen => besparen van energie
    De oermens bewoog niet spontaan. Was niet bezig met een rondje hardlopen om fit te blijven. Beweging was essentieel. Als er geen honger, dorst of gevaar was probeerde de oermens juist zoveel mogelijk energie te besparen.
  3. Gevoelig voor prikkels => elke beweging in zijn leefomgeving kon een gevaar zijn
    In levensbedreigende situaties moet je meteen kunnen reageren. De alertheid van je oerbrein was een voordeel in die situaties. Hoeveel prikkels denk jij dat wij in deze tijd hebben t.o.v. toen?

Koppel je deze 3 instincten terug naar de huidige, moderne tijd dan heeft de marktwerking van het totaal geweldig gebruik gemaakt van onze eigen instincten. Je hebt geen enkele kans tegen deze marktwerking en het gigantische consumentenaanbod. Ze lokt onnatuurlijk gedrag uit met ziekte tot gevolg. Het spijt me zeer, maar ik kan het helaas niet op een andere manier verwoorden dan dit. Ik ben een fel tegenstander van het stigmatiseren, maar dit is in mijn beleving wel de naakte waarheid.

Als ons genetisch materiaal nog precies hetzelfde is als dat van onze verre voorouders, dan zullen we het e.e.a. moeten veranderen in ons gedrag. En met ons gedrag bedoel ik eigenlijk dus onze omgeving. De moderne leefstijl sluit totaal niet meer op onze genen aan. Wij zijn nog steeds verbonden met de bovenstaande instincten in een wereld die door industrialisering en digitalisering sterk verandert is. Maar hier komt het weer: We zijn wel met 7 miljard mensen nu op de aarde, dus zo slecht doet ons diersoort Homo sapiens het niet 😉!

Nog nooit waren zoveel mensen in ons land chronisch ziek. We hebben meer kennis dan ooit, ook al spreekt deze kennis zich ook veel tegen (dat maakt het er ook niet makkelijker op), maar we zijn ook dikker en zieker dan ooit. We worden ziek van onze eigen welvaart, jammer maar waar. We kunnen gaan discussiëren over de kwaliteit van het leven, maar onderzoek laat zien dat een vrouw gemiddeld op haar 42ste chronisch ziek wordt en en man gemiddeld op zijn 48ste.

Excuses verbranden geen calorieën (project evgc)

Als je bovenstaande hebt gelezen, dan lijkt er weinig hoop op verbetering voor ons als individu. Nogmaals onze soort floreert in aantallen, maar het individu heeft het lastig. Eigenlijk net zoals onze vroege voorvaderen, die blijkbaar op individueel niveau ook niet de juiste keuzes hebben gemaakt voor hunzelf.

Op persoonlijk niveau moeten wij een duidelijke omschakeling gaan maken in ons gedrag. Deze ‘personal switch’ moet vanuit jou zelf komen. Wij hebben 10 regels opgesteld die je ondersteunen in onze visie;

  1. Stop met jezelf de schuld te geven. Jij hebt net zoals die andere 7 miljard voor 99,9% hetzelfde dna-kopie. In die 0,1% zit de individualiteit van alle inwoners op de aarde!
  2. De 3 instincten zijn verweven in je oerbrein en daar blijf je evolutionair mee verbonden.
  3. De marktwerking zal altijd invloed blijven houden op jouw keuzes.
  4. Elke keuze die jij maakt is bepalend voor de richting die je op gaat.
  5. In de toekomst zullen de externe prikkels zeker niet minder worden.
  6. Jij kan alleen veranderen als je daarvoor klaar bent.
  7. Je krijgt vanaf je geboorte een zak met dagen Die zak zal elke dag leger worden. Van de tijd heeft nog nooit iemand gewonnen.
  8. Een goede gezondheid en een hoog energieniveau is de basis voor een positieve geesteshouding en positieve emoties.
  9. Wij (als Personal Switch) hebben niet alle wijsheid in pacht.
  10. Hou op met excuses maken. Die verbranden geen calorieën 😉.

Ons nieuwe trainingsprogramma heeft als fundament deze 10 regels. Bewegen, herstellen, voedingsmomenten, voedingsvoorkeuren en schaarste zijn verweven in ons 6 weken programma.

Het is logisch dat het programma niet ophoudt na die (6) weken. Het is een ongoing proces, wat zowel hoogtepunten als dieptepunten zal geven, maar ja, zo is het leven die altijd bepaalde cycli in zich heeft, net zoals de jaargetijden, een menstruatiecyclus en trainingsprogramma’s (belasting-herstel).

Het is volkomen normaal dat je eens een andere keuze maakt op voedingsgebied, of dat je tijdelijk wat minder kan sporten, dat je je prioriteiten anders instelt wat invloed heeft op je positieve geesteshouding en/of positieve emoties. It happens, don’t worry!

Ben jij benieuwd naar ons programma? Doe een email naar info@personalswitch.nl en we plannen je in voor een intake. Geef even aan naar welke locatie (Winterswijk of Zutphen) je graag wilt.

Of je kan je ook aanmelden voor onze interactieve workshop van 24 oktober om 19.00 uur. Samen met Remco Verkaik (Fittergy sportvasten) en Richard van Beek (eigenaar Personal Switch) nemen we je mee in onze ideeën op voeding, training en vitaliteit. Deze workshop is bij Personal Switch in Zutphen. Vanaf 19.00 uur is de inloop. Zien we je dan?

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches.Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet.Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij.Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand.Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'