// Is Sportvasten The Way To Go?

Is Sportvasten 'The Way To Go?'

Is Sportvasten 'The Way To Go?'

Als je kijkt naar de vermarkting van het sportvasten, dan is de focus voornamelijk gericht op de 10 dagen dat je in een protocol zit. Voor als je het nog niet kent; het protocol bestaat uit 3 afbouwdagen, 3 vastendagen met fruitsap en 4 opbouwdagen.

Logisch dat er dan een idee zou kunnen ontstaan dat deze methode een quickfix is en dat je na het sportvasten weer terugvalt in oude gewoontes.

Ik snap dat heel goed en wil je graag mijn gedachten over deze methode nader toelichten. Het kan een iets uitgebreide versie worden, dus je moet wel even de tijd hebben om het totaal te lezen.

Net zoals elk ander trainingsconcept of dieet geeft het voordelen als je het gaat doen, namelijk:

  • Meer energie & een fitter gevoel
  • Verbeterde sportresultaten
  • Gemiddeld 3 tot 7 centimeter minder buikomvang
  • Gemiddeld 2 tot 6 kilo gewichtsverlies

Het is dus absoluut niet zo dat sportvasten dit als enige methode kan garanderen. Ook ik heb klanten begeleid die deze resultaten behaalden met een andere trainingsmethode, dus voordat ik het sportvasten ging aanbieden.

Nu ik deze methode alleen nog maar aanbiedt in ons studioconcept van Personal Switch in combinatie met miha bodytec trainingen, ben ik je natuurlijk wel een uitleg schuldig waarom ik dat doe.

In december 2010 stond er in de Telegraaf een artikel van ene Remco Verkaik met als titel: ‘Turbotrainen is de toekomst’. Een aantal jaar geleden stuitte hij op een publicatie van wetenschapper Pieter de Lange. ,,Dat artikel ging over de ‘food deprived muscle’, zeg maar de uitgehongerde spier.” De vraag die Verkaik sinds die tijd bezig houdt: ,,Wat gebeurt er in een spier die voedingstekort krijgt als gevolg van vasten èn duursport? Geen methode ter wereld combineert vasten met intensief sporten”.

Hij had mijn aandacht meteen en in 2011 deed ik de sportvastenopleiding en was als één van de eersten die de 10-daagse ging doen. Tijdens deze 10 dagen was het niet altijd even fijn, maar de dagen daarna waren fenomenaal. Niet alleen als ervaringsdeskundige, maar ook als inspanningsnerd had hij vanaf dat moment mijn aandacht.

Nu dus zo’n 7 à 8 jaar later en na honderden mensen te hebben begeleid in het sportvasten heb ik het gehele fenomeen vasten omarmd.

Ook al kun je je misschien nu nog niet voorstellen dat je deze methode wilt gaan doen, wil ik je toch het geheel in een breder perspectief laten zien.

Als eerste wil ik je 4 kernpunten meegeven over vasten in het algemeen die ik in de loop van de jaren heb ervaren;

  1. Om met vasten te gaan experimenteren kun je heel goed het managen van ‘honger’ oefenen. Dit is een belangrijke vaardigheid die je moet leren als je wilt gaan sportvasten.
  2. Regelmatiger vasten is niet beter om meer lichaamsvet te verliezen. De ‘vasten benadering’ werkt niet beter of sneller om lichaamsvet te verliezen dan andere trainingsconcepten of diëten.
  3. Regelmatiger vasten maakt het wel makkelijker om een lager vetpercentage te houden. De vasten benadering maakt het wel makkelijker om het behaalde resultaat vol te houden dan andere trainingsconcepten of diëten.
  4. Sportvasten werkt absoluut, maar is niet voor iedereen en dat hoeft het ook niet te zijn. Uiteindelijk, (sport)vasten is slechts een benadering onder de vele effectieve manieren voor het verbeteren van je gezondheid, je sportprestaties en je lichaamssamenstelling.

Als je bovenstaande kernpunten leest, dan heb je waarschijnlijk nog niet echt het idee dat je het sportvasten wilt gaan doen. Maar er zijn nog een aantal zaken die ik graag wil toelichten en die meer een sociaal maatschappelijke ingeving zouden kunnen zijn voor je.

Een hongergevoel is geen noodsituatie!
Veel mensen denken dat een hongergevoel een situatie is die letterlijk gevoed moet worden. Maar
honger is gewoon een gevoel. Er gebeurd echt niets ernstigs als je 1 of 2 maaltijden een keer mist. Onze prehistorische voorouders hadden ook niet een McD of een KFC op elke hoek. Onze evolutie heeft ervoor gezorgd dat ons lichaam prima met honger kan omgaan. Sta jezelf eens toe om honger te hebben. Ervaar wat het voor gevoel geeft in plaats van het gelijk weg te nemen door iets te gaan eten.

Fysieke vs. psychologische honger
Vaak wanneer je denkt dat je honger hebt, ondervind je niet werkelijke fysieke (lichaam) honger, maar eerder een psychologische (hoofd) honger. Hoe beter je het verschil gaat onderkennen, des te beter je je signalen gaat herkennen. Aan het einde van de dag is bijvoorbeeld het gevoel echt anders, zodat je gaat leren wanneer één van de 2 soorten honger erin tikt.

Eten is een voorrecht
Bij ons op de koelkast hangt een A4 met een aantal algemene leefregels. Aangezien de koelkast bij ons (maar ik denk ook bij jou) een centraal punt is waar je vaak komt, is één van deze regels, ‘heb respect voor wat er in de koelkast ligt’. Wij leven gelukkig in een situatie waar geen hongersnood is. Als ik bijvoorbeeld een ‘keep the switch dag’ heb (1 sportvastendag), dan herinner ik mezelf eraan dat bij ons het eten een voorrecht is ten opzichte van de mensen die niet vrijwillig vasten, omdat er gewoonweg geen eten is.

De vermarkting van voeding
Dit laatste punt is er eigenlijk één die je pas beseft als je een keer het (sport)vasten gedaan hebt. Wanneer je in een vastendag zit, merk je pas om je heen dat alles draait om de vermarkting van eten. Zelfs als je televisie kijkt lijkt het alsof er alleen maar reclame is over eten. Mocht je op een feestje zijn, dan pas zie je bewust hoeveel eten er constant in de mond gepropt wordt. Deze vermarkting ga je niet ombuigen, maar jezelf bewust eens geen eten te geven, geeft een ander perspectief over deze consumptiemaatschappij.

Vasten is natuurlijk niet nieuw. Er zijn culturen die het om religieuze doeleinden doen, zoals de ramadan, maar ook jij bent elke dag aan het vasten, namelijk de periode als je aan het slapen bent. Daarom noemen ze het ontbijt in het Engels ‘break-fast’. Als je bijvoorbeeld ’s avonds om 20.00 uur klaar bent met het avondeten en je eerste maaltijd is weer om 08.00 uur, dan heb je 12 uren gevast.

Ik hoop dat de wetenschap meer onderzoeken gaat uitvoeren. De meeste kennis die wij uit het vasten halen zijn van gepassioneerde professionals zoals bijvoorbeeld een Remco Verkaik in Nederland en professor Valter Longo in Amerika. Heel eerlijk gezegd zijn ‘vasten’ studies ook niet echt sexy. ‘Kom bij ons in het lab en we gaan je even een dagje geen eten geven’. En er staan ook geen ‘kapitaal krachtige multi nationals’ in de rij die niet eten zouden willen ondersteunen.

Ondanks een aantal goede onderzoeken (klik hier voor zo’n onderzoek) is de draad nog flinterdun, echter wil ik je uitdagen om op een respectvolle manier tegen niet eten/vasten aan te gaan kijken. Ik ben er van overtuigd dat het zowel voor je gezondheid als je sportprestaties een toegevoegde waarde geeft als je het vasten gaat integreren in je dagelijkse leven. Er zijn écht duidelijke voordelen al zeker te benoemen:

Verlaging van:

  1. Vetgehalte in het bloed
  2. Bloeddruk
  3. Ontstekingsmerkers
  4. Oxidatieve stress (verantwoordelijk voor het verouderingsproces)

Verhoging van:

  1. Autofagie (autofagie is een fysiologisch proces in het lichaam dat vernietiging van cellen in het lichaam behandelt)
  2. De vetverbranding
  3. Aanmaak groeihormoon
  4. Stofwisseling

Verbetering van:

  1. Controle van de eetlust
  2. Bloedsuiker controle (verlaagd bloedglucose en verhoogd insuline gevoeligheid).
  3. Cardiovasculaire functie (Om het lichaam in leven te houden, moet elke lichaamscel voortdurend voedingsstoffen en zuurstof aangevoerd krijgen).
  4. Duurvermogen (het langer volhouden van de sportprestatie, voornamelijk de duursporters onder ons)
  5. Lichaamsgewicht (met name je vetmassa)

Een aantal van bovenstaande voordelen zijn pas merkbaar na een langere periode waarin het vasten een onderdeel van je lifestyle is geworden.

Samengevat:
Ik ben een enorme fan van (sport)vasten en steeds meer mensen zien gelukkig de voordelen om vasten te integreren in hun lifestyle. Besef wel dat beweging, gezonde voeding en voldoende rust de meest belangrijke pijlers zijn van een vitaal leven. Wil je vasten gaan integreren in je lifestyle, dan is ons 12 weken programma een prima startpunt.

En mocht je nog tijd over hebben, dan is onze workshop op woensdag 24 oktober een abolute aanrader. Remco Verkaik zal een presentatie geven over sportvasten in onze PS studio in Zutphen. Er zijn hier verder geen kosten aan verbonden. Je kan je aanmelden op deze website link: Personal Switch Workshop

Ik zie je graag…😉

Richard van Beek

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'