// MACA, de natuurlijke testosteron verhoger - Personal Switch

MACA, de natuurlijke testosteron verhoger

MACA, de natuurlijke testosteron verhoger

Testosteron is een bekend hormoon. Maar wat doet testosteron eigenlijk?

Je lichaam is geen star bouwwerk, dat niet kan veranderen. Dat weet je, omdat je bijvoorbeeld door sport heel duidelijk je uiterlijk en welbevinden kunt veranderen.

Zo gaat het ook met hormonen: hormonen kunnen ook heel duidelijk je lichaam van binnenuit veranderen – bepalend hierbij is de aanwezige hoeveelheid van het hormoon. (Opmerking: eenvoudig gezegd dan. In werkelijkheid speelt ook de receptorfunctie & co een grote rol.)

Testosteron verandert ook de geest: men wordt moediger, onverschrokkener en het innerlijke, seksuele verlangen neemt toe – dat geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

Testosteron helpt een optimale lichaamssamenstelling in stand te houden: het geeft ons een hogere vetvrije massa (= meer spieren en stevigere botten) en verhindert vetopslag.

Natuurlijk zijn er nog andere, heel ernstige effecten, maar we willen het bij deze voorbeelden laten.

Maar is testosteron te beïnvloeden? Wat kunnen we doen om een optimale testosteronconcentratie in ons lichaam te bereiken?

In de hooglanden van de Andes groeit een plant, waar de daar levende inheemse volkeren al honderden jaren, zo niet duizenden, bij zweren. Het gaat om Maca. De plant wordt door inheemsen vereerd en gevierd als plantaardig potentie-verhogend middel. En inderdaad: studies bewijzen dat het libido duidelijk stijgt wanneer men deze plant nuttigt.

Zoals de oerbewoners daar, hebben alle inheemse volken hun natuurgeheimen, die ze gebruiken om zichzelf gezond te houden en ja, te helpen. Dat begint met diverse psychoactieve middelen, die bij rituelen bewust worden ingenomen, tot en met de fertiliteit-verhogende planten en plantproducten.

Alleen wij moderne mensen weten het beter: wij onttrekken stoffen uit de natuur en schrijven er antibiotica op. We onttrekken stoffen uit de natuur en schrijven er pijnmedicatie op. Goed opgemerkt: geïsoleerde stoffen, berooft van de natuurlijke inbedding. En dan denken wij dat we iets goeds gepresteerd hebben.

Tegelijkertijd zijn er in de huidige tijd mensen (die niet meteen medicijnen slikken), die zichzelf overleveren aan sterk bewerkte producten als witbrood en worst. En bij pijntjes moet de arts (of beter: medicijnen) helpen.

Ons appèl: leer niet alleen je lichaam (opnieuw) kennen, maar ook het immense potentieel, dat de natuur biedt – vooral in de vorm van planten.

Velen, ja zeer veel mannen en vrouwen hebben te kampen met libido-problemen (= hebben geen verlangen meer) en vertonen miserabele testosteronwaarden. Dat is niet verzonnen, maar uit gesprekken en bloedanalyses opgedane kennis.

Hoe heerlijk ’testosteron’ voor mannen en vrouwen aanvoelt, dat weten mensen die melden dat ‘het innerlijke licht aangaat’. Andere melden onverschrokkenheid of meer moed (geheel zonder psychotherapie, eenvoudigweg zo). Weer anderen verwekken opeens kinderen (geen grap).

De natuur zegt: wil je het hebben? Hier heb ik wat voor je.

 

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'