// De uitzondering is de norm geworden - Personal Switch

De uitzondering is de norm geworden

De uitzondering is de norm geworden

De meeste mensen staan er nauwelijks bij stil, maar in de laatste paar decennia is het ons gelukt om honger, ziekte en oorlog in te dammen. Deze problemen zijn natuurlijk niet helemaal opgelost, maar ze zijn van onbevattelijke, onbeheersbare natuurkrachten veranderd in hanteerbare uitdagingen.

We hebben ongekende niveaus van rijkdom, gezondheid en harmonie bereikt en gezien ons verleden zullen de volgende doelstellingen van de mensheid neerkomen op onsterfelijkheid, geluk en misschien wel goddelijkheid. (Een kleine passage uit het boek van ‘ Sapiens’  van Yuval Noah Harrari).

Waar het op neerkomt is dat wij veel meer bezig (kunnen) zijn met geluk, gezondheid, succes en een zinvol leven.

Toch blijkt uit onderzoek en statistiek dat zo langzamerhand de meerderheid van de mensen kampt met welvaartsziekten, overgewicht en een hoog medicijngebruik. Ik wil mij ver weg houden van stigmatisering, maar ik kan er ook niet meer omheen.

Dit fenomeen fascineert mij enorm. We zien de problemen, er wordt op geantwoord door ontelbare manieren van vitaliteitsbevordering (in de ruimste zin van het woord) en toch kunnen we het niet terug dringen. Betekent het dan dat we op de verkeerde weg zitten?

Een voorbeeld:
Één van onze primaire levensbehoeften is slaap. Vanuit onderzoek wordt gesteld dat we minimaal 7,5 uur slaap nodig hebben per nacht. Vraag aan jou, red jij deze 7,5 uur? En dan niet één keer, maar gewoon elke nacht?

Een ander voorbeeld:
Per dag hebben we 500gram groenten nodig voor de juiste balans in vitaminen en mineralen. Slechts 5% van de bevolking neemt deze hoeveelheden in.

Nu hebben we slaapcoaches en bijvoorbeeld diëtisten die opgeleid zijn om deze twee acties te bevorderen bij de klanten.

Iedereen snapt bovenstaande en toch is er een gigantisch kleine hoeveelheid die dit werkelijk zal toepassen. Het zit niet in de kennis, maar in onszelf. Wij gunnen onszelf deze zaken niet, omdat we te druk zijn met andere prioriteiten. Namelijk ‘ons staande houden in de maatschappij’ met als leidraad de uitzondering van de norm!

We streven allemaal naar succes, geluk en aanzien. Op zich niets mis mee, echter is dit ideaalbeeld soms gewoonweg te ver voor veel mensen. We leggen de lat voor onszelf te hoog. We kijken op tegen al deze succesvolle mensen en juist die mensen zeggen dat je alles kan bereiken, als je er maar hard genoeg voor werkt en geloofd dat het mogelijk is.

Één op de duizend mensen is succesvol en halen doelen waar jij van droomt. Vroeger toen er nog geen massamedia was, kende je hooguit één persoon die dat was. Die ‘uitzondering’ werd dus geen norm voor jou om ook die mate van succes te halen.

Door de globalisering, internet en massamedia kunnen we veel meer mensen bereiken. Bij een bereik van een miljoen mensen, zijn er dus al duizend mensen succesvol. Deze stijgen boven de norm uit en worden dus de norm. En dat is gewoon niet zoals het werkt. We jagen onszelf op om naar die norm te gaan, alleen het gaat 999.000 mensen niet lukken.

Als wij elke dag een uitzending moesten maken met een ’succesvolle’ persoon, dan konden we bijna drie jaar lang uitzenden. In die uitzendingen wordt elke keer bevestigd dat alles mogelijk is en dat jij de potentie hebt om een sixpack, een porsche en miljoenen op de bank te hebben.

Kijk eens in je timeline van Instagram, Facebook of welk ander Social Media platform dan ook. Dát is de uitzondering (als die al waar is ;-))… En je wordt aangemoedigd om dat ook te halen of te bereiken. De jeugd die geboren is in de eerste jaren van 2000 hebben daar veel problemen mee, omdat de uitzondering (Influencers) de norm is geworden voor de gehele jeugd. De lat ligt veel te hoog en ze kunnen niet voldoen aan al die verwachtingen.

Dat wil niet zeggen dat je niet naar deze groep succesvolle mensen mag luisteren. Sterker nog, daar moet je naar luisteren, alleen niet willen wat zij hebben gepresteerd. Ik heb nog nooit een succesvolle ondernemer gehoord, die in zijn vroege jaren niet al bezig was met ondernemen. Deze mensen waren slecht op school, konden niet tegen het instituut ‘school’. Geloof me, dat waren de uitzonderingen op school! Bestudeer deze groep mensen en snap dat je anders bent dan hen. Focus dan op je eigen potentie en je eigen kwaliteiten.

Evolutionair gezien willen we bij groepen horen, alleen kunnen we niet overleven. Deze groep ‘uitzonderingen’ zijn de norm geworden en elke dag zijn we bezig met onze carrière, met onze doelen en beseffen niet dat velen van ons op het verkeerde pad zitten. Het lijkt mij duidelijk dat genoeg slaap, voldoende groentes en meer bewegen niet meer in de lijst staan van prioriteiten. We hebben te weinig tijd om de focus te hebben op de zaken die er wel toe doen.

We leven in de meest geweldige tijd om een goed leven te leiden. Een goed leven wat gebaseerd is op jouw eigen kernkwaliteiten. Als je je hele leven al afvraagt wat dat precies is, dan kan het maar zo zijn dat je nu iemand anders zijn leven aan het leven bent. Stop daarmee, stap op de rem en ga terug naar Start, ook al ontvang je dan niet die € 20.000,00.

Zal ik je iets verklappen? Die groep van succesvolle mensen (dus de uitzondering) zal veel meer het leven leven die jij ambieert, dus gezond eten, genoeg bewegen, zelfs wel 7,5 uur slaapt. Deze groep kan dat alleen, omdat ze hun weg bewandelen die ze altijd al voor ogen hadden. Ook hebben zij daar in die reis hun prijs voor betaald, maar het zat zo diep in het verlangen dat ze nu de uitzondering zijn. Bestudeer ze, maar kopieer ze niet! Het uiterlijke succes van geld en roem is niet de focus, maar een gevolg van iets wat ze het liefst doen.

Ik wil dat jij gaat afwijken van de norm die eigenlijk helemaal niet de norm is. Zodra je dat gaat beseffen, zullen gezondheid en vitaliteit een onderdeel worden van je huidige leven. Familie, relaties en vrienden zullen je verbinden met de juiste mensen die samen met jou op het juiste pad lopen. Probeer niet je omgeving te veranderen, maar verander van omgeving waar je je thuis voelt.

 

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'