// Alarmnisme en de angst voor corona - Personal Switch

Alarmnisme en de angst voor corona

Alarmnisme en de angst voor corona

Morgen is het 5 april en dan is het precies drie weken geleden dat wij te horen kregen dat wij onze deuren gedwongen moesten sluiten om de besmetting van het virus tegen te gaan en om de eventuele piek van het aantal ic opnames zo vlak mogelijk te houden.

Sindsdien zijn wij druk bezig geweest om naast onze eigen trainingsmethodes een extra (online) concept aan te bieden. Dit zal per 13 april actief zijn. Dit concept is voor alle duidelijkheid geen ‘corona crisis’ oplossing, maar zal een belangrijk onderdeel gaan worden van ons totale concept.

Onze kennis en enthousiasme is niet verdwenen, we moeten gewoon zoeken naar een bepaalde tool om dat op een andere manier aan te bieden, niets meer, niets minder.

In mijn vorige artikel schreef ik dat ik vaak een andere mening erop nahoudt en het niet altijd eens ben met de meningen die meestal in de (sociale) media verkondigd worden.

Ik wil daarom graag nog een keer onze PS kernelementen aangeven en rangschikken op prioriteit en relevantie. Deze elementen proberen wij zo goed mogelijk na te streven en zijn geïntegreerd in onze trainingsmethodes, ook in het nieuwe concept 😉:

  1. Het handhaven van de energiebalans
    De energiebalans is in feite de balans in inname van calorieën en verbranden van calorieën. Is de inname structureel hoger, dan zal gewichtsverhoging het gevolg zijn. Is de verbranding hoger, dan zal afvallen het gevolg zijn. Een chronische positieve (meer inname dan verbranding) energiebalans lijkt bedreigender te zijn dan eventuele andere mogelijke zorgen zoals toevoegingen om de smaak of de houdbaarheid te verbeteren. Op gewicht blijven is dus een onderdeel van ons advies gericht op gezondheid.
  2. Het (in)trainen van een gezonde stofwisseling, de metabole flexibiliteit
    Het PS 12 weken programma waarin we naar een korte intensieve calorierestrictie gaan in combinatie van elke dag een cardiotraining.
  3. Gevarieerd eten
    Gevarieerd eten van minimaal bewerkte voeding is de meest eenvoudige methode om een breed scala aan voedingsstoffen binnen te krijgen.
  4. Het volhouden
    Wetenschappelijk gezien kan men stellen dat hoe hoger de restrictie van het uitsluiten van bepaalde productgroepen in een bepaald dieet, hoe lastiger het wordt om dit voor langere tijd vol te houden. Het is niet het dieet zelf, maar of een bepaald toegewezen voedingspatroon volgehouden kan worden, dat zorgt voor het beste resultaat!
  5. Het bewust negatief afbeelden van een enkel voedings product
    Het bewust negatief afbeelden van een voedingsstof of product zal leiden tot angst voor het product en mogelijk zelfs tot schuldgevoel als het genuttigd is. Wij hebben respect voor een ieder en elk product. Er bestaan geen slechte keuzes, enkel betere!

Punt 5 is ondanks de laatste in rij voor mij een belangrijke nu in deze tijd. En ik ga je uitleggen waarom.

Je leest nu vooral veel berichten in de media dat er steeds meer aanwijzingen zijn dat een ongezonde leefstijl kan zorgen voor complicaties bij corona, dat meer dan 80% van de corona patiënten obees zijn en zelfs dat corona de armsten misschien nog wel het meest treft.

Alarm slaan lijkt zinvol en is ongetwijfeld goed bedoeld, maar het leidt in ons vak zelden tot verbetering. Sterker nog, je bereikt er vaak het tegenovergestelde mee. Alarmnisme kent namelijk een nocebo-effect en leidt daarom tot verergering.

Het nocebo effect
Een nocebo is een middel zonder werkzaamheid, dat leidt tot ziektesymptomen op basis van een verwachting. Nocebo, Latijn voor ‘ik zal schaden’, is als term gekozen als tegenhanger van de veel bekendere placebo. In het kort beschrijft het nocebo effect, het ziekmakende gevolg van angst en daar zijn veel voorbeelden van. Stress zelf is niet ziekmakend, maar de angst voor stress waarschijnlijk wel.

Angst motiveert tot een zekere hoogte, maar heeft het iets te maken met helpen? Als professionals hebben we de taak om de mensen te stimuleren, te ondersteunen en te adviseren zonder te stigmatiseren. Onze coaching mag niet anders zijn voor een atleet dan voor een diabeet type II of iemand die obees is. Angst wegnemen en gaan helpen naar een doel. Of dat nu een fysiek doel is of het aanleren van een ander gedrag, het maakt niets uit zolang je de angst gaat wegnemen en het nocebo effect geen kans geeft. Een gelijkwaardige relatie met de klant kan nooit op basis van onderwerping.

 

 

 

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'