// 16 uur vasten dieet - Personal Switch

16 uur vasten...

Wie heeft er nog niet gehoord van IF, intermittent fasting, interval vasten en/of onderbroken vasten? 


Het zijn allemaal termen die gebruikt worden met een reden dat er een langere periode niet gegeten wordt en een iets kortere periode wel gegeten wordt, de zogenaamde 16:8 methode.


Wil je meer weten over 16 uur vasten?
verantwoord om 16 uur te vasten

Verantwoord

Verantwoorden vasten met een beproefde opbouw.
structuur krijg je met 16 uur vasten

Structuur

16:8 methode geeft je houvast en een fijne, simpele structuur.
geen dieet, maar een methode is het 16 uur vasten

Geen dieet, maar methode

Geen uitsluiting van producten, maar een simpele methode.
16 uur vasten geeft energie

Meer energie

De schakeling naar vetverbranding geeft ++ energie
keuzevrijheid met 16 uur vasten

Keuzevrijheid

Bepaal zelf je maaltijden in een geplande eetwindow!
bewust worden met eten tijdens 16 uur vasten

Bewustwording

Bewustwording dat voeding en vasten makkelijk in te zetten is.

Het ging echt gelijk goed. Ik heb eigenlijk geen opstartproblemen gehad. Had wel wat meer honger de eerste week, maar daar kon ik goed mee omgaan. Ik merk vooral mentaal gezien veel meer rust heb als het gaat om eten. 16 uur vasten is uiteindelijk voor mij een fijne leefstijl.


Some person - Company BV
Als ondernemer heb ik een redelijk drukbezet leven. de 16:8 methode biedt overal ter wereld een oplossing. Ik hou ook niet zo van het vliegtuigvoedsel en ik besluit dan altijd om op die dagen te vasten. Ik ben dan ook niet moe en kom fit uit het vliegtuig. Dubbele winst!


Some person - Company BV
Het 16 uur vasten ging me veel beter af dan vooraf gedacht. Ik maakte me in het begin zorgen over het sporten op de nuchtere maag. Ik heb onlangs voor het eerst 20 km gelopen op een nuchtere maag, dat ging eigenlijk prima. Ook tijdens de 8 uur 'eetwindow' kan ik gewoon alles eten wat ik lekker vind.
Some person - Company BV

16 uur vasten: Anders en vernieuwend

16 uur vasten is vernieuwend en anders. Het is geen dieet, maar een methode. Een manier om grip te krijgen op de keuzes die je maakt, maar vooral ook op de gevolgen daarvan. 


Beperkingen wat betreft onze voeding, zoals minder vet, minder koolhydraten, geen brood enzovoort, hebben ons vooralsnog niet verder gebracht.


We doen voor vooral veel van hetzelfde: minder. Wannéér we eten, of misschien wel juist wanneer we níét eten, blijft onderbelicht, of zelfs niet belicht. Wat dat betreft is een aanpak van langdurige periode van niet eten zeker anders en vernieuwend.

16 uur vasten kan je zelf de regie houden

Zelf de regie

Je hebt totaal de eigen regie over je maaltijden, geen schema's.

16 uur vasten gezond perspectief

Gezonder perspectief

Gevolg van de 16 uur vasten geeft een gezond vooruitzicht.
geen calorie restrictie met 16 uur vasten

Geen calorierestrictie

Percentueel dezelfde calorieën eten om niet af te vallen.
geen bperkingen tijdens 16 uur vasten

Geen beperkingen

Eet wat je lekker vindt en beperk je niet in wat je eet.

effectief is 16 uur vasten

Effectief

Een gezonder en vitaler leven is het gevolg van 16 uur vasten.
toegankelijk is het 16 uur vasten

Toegankelijk

Methode sluit aan bij de leefstijl van jou, niet andersom.

Feeding window

Met 16 uur vasten hoef je niet angstig te zijn dat je restricties krijgt opgedrongen. De enige échte restrictie is die van de zogenaamde feeding window: De tijd waarbinnen je moet eten.


Los van de restrictie van de tijd dat je moet eten, wat natuurlijk wel heel belangrijk is, geldt dat er veel, heel veel, kan en mag. Het draait hier niet om goed of slecht.

fase 1 tijdens 16 uur vasten

In 8 uur eten

De feedingwindow is bij deze methode vast gesteld op 8 uur.

Voedingskeuze

In deze 8 uur staat in principe je voedselkeuze vrij in te vullen, wat jij lekker vindt.

Maaltijdfrequentie

De maximale maaltijdfrequentie staat op 3 maaltijden per dag.

Timing 

De timing wanneer hangt af van je eigen leefstijl. Voorbeelden: van 10.00-18.00 | 13.00 - 21.00 uur

16 uur vastenperiode

In de periode van 'niet eten', wat doorgaans nog slecht begrepen wordt, vindt de omzetting plaats van een aantal gebeurtenissen.


Voor alle duidelijkheid: de 16 uur vasten neemt een groot gedeelte in tijdens de nachtrust. Dus voor iemand die gemiddeld 8 uur slaapt, blijft er dus nog een periode van 8 uur over. Deze 8 uur is bepalend voor de dagelijkse leefstijl. Iedereen heeft andere werktijden en deze verschillende tijden moeten meegenomen worden in de periodes van eten en vasten. 

Fase 1

Na 1 tot 4 uur niet eten zal het eten uit je maag geledigd zijn en enkel nog in je darmen aanwezig zijn.

Fase 2

Na ongeveer 8 uur niet eten zal bijna al het eten uit je maag-darmkanaal opgenomen zijn. 


Fase 3

Na ongeveer 10-12 uur niet eten gaat je lichaam je glycogeen sparen door meer vetten in te zetten als energiebron. Je vetverbranding stijgt.

Fase 4

Na ongeveer 16 uur niet eten geniet je al zo’n 4-6 uur van een verhoogde vetverbranding. 


Ik vond structuur door doordeweeks 16 uur te vasten en de feeding window van 8 uur. In het weekend laat ik het los en dat werkt voor mij prima. Mijn buikomvang is kleiner geworden en voel me overall sterker en goed. Ik ga dit gewoon volhouden.Some person - Company BV
Door mijn beroep als kok had ik een methode nodig, zeg maar een structuur van wel en niet eten, omdat ik tijdens mijn werk wel 20-40 keer iets in mijn mond stopte. Door 16 uur te vasten en mijn maaltijden binnen 8 uur te nemen, ben ik af van deze slechte gewoontes.


Some person - Company BV
Mijn doel is bereikt. Ik wilde bewustere keuzes maken omtrent voeding, suikerinname en complete maaltijden i.p.v. al die tussendoortjes. Wat een openbaring en hoe simpel is het om de 16:8 methode te beginnen en te handhaven. Ik voel mij zoveel energieker en fitter. En echt geen moeite om dit vol te houden.
Some person - Company BV
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV
I really like this style! I would recommend this!
Some person - Company BV

Claim nu je gratis intake!

Ga jij de uitdaging met ons aan zodat wij je kunnen coachen naar meer grip op je gezondheid?
                   

Veel gestelde vragen over 16 uur vasten

Is een 16 uur vasten methode gevaarlijk?

Nee, de homo sapiens heeft zich evolutionair ontwikkeld om perioden zonder eten te kunnen overleven. Wanneer je het voor de eerste keer doet en bang bent voor eventuele bijwerkingen, kun je het beste een voorbereidingsfase te hanteren.

Je moet toch eten om je stofwisseling aan de gang te krijgen?

Dit is echt een misopvatting, want je stofwisseling staat al continu aan, overdag en ’s nachts. Daarbij wordt je stofwisseling door veel factoren bepaald – gewicht, lengte, geslacht, spiermassa, enzovoort. Het voordeel van 16 uur vasten is, vergeleken met veel diëten, dat het je helpt je belangrijkste verbrandingsmotor te behouden: je spiermassa.

Je moet toch regelmatig eten om je bloedsuiker op een bepaald peil te houden?

Je bloedsuikerspiegel heeft een gereguleerde bandbreedte. Dus ook bij afwezigheid van eten heeft het lichaam allerlei slimme systemen waarmee het dat kan doen. Bij het 16:8 protocol eet je 16 uur niet. Dat heeft geen effect op je bloedsuikerspiegel.

Ik heb altijd geleerd dat je je ontbijt niet mag overslaan.

Er heersen nogal wat fabels over hoe je goed eet. Dat het ontbijt een must is, is aan de ene kant een fabel, maar aan de andere kant is er geen harde regel om een ontbijt om 07.00 uur te nemen. Ont-bijt, oftewel ‘beginnen met bijten’ kan prima om 10.00, of om 12.00 uur. Het is de eerste maaltijd na het vasten. Het is een ‘break’ van de ‘fast’! Precies, breakfast 😉.

Ga ik niet juist extra veel eten na het vasten?

Meestal wordt door 16 uur vasten je hongersysteem ge-reset, waardoor je met minder eten toe kunt. Dat is waarschijnlijk de hoofdreden dat je afvalt. Zorg er wel voor dat je mentaal in balans bent wanneer je start met vasten: veel stress is vaak juist een reden waarom mensen te veel eten.