// Miha Bodytec EMS-training: een innovatieve manier van trainen

miha bodytec EMS training baanbrekend en vernieuwend

miha bodytec EMS training baanbrekend en vernieuwend

EMS-training (Electro Muscle Stimulation) is een techniek gebaseerd op een methode die al decennia bestaat. Het wordt echter, door leverancier miha bodytec en haar afnemers, baanbrekend en vernieuwend ingezet. In Duitsland is het EMS systeem al tien jaar op de markt. En eigenlijk bestaat de basis van het werken met laagfrequente impulsen bij wijze van spreken al 100 jaar. Het is afgeleid van de fysiotherapie en de laatste jaren uitgegroeid tot een compleet trainingsprogramma.

Stimulering vanuit centraal zenuwstelsel
Het apparaat stimuleert acht spiergroepen tegelijk. Onze spieren worden in ons dagelijkse functioneren aangespannen en aangestuurd vanuit ons brein, dus vanuit het brein en via het centrale zenuwstelsel krijgt de spier de energie (of het potentiaal) om aan te spannen. Het EMS systeem stuurt het (met elektroden-pads die in het vest en banden zijn aangebracht) via het ruggenmerg en het centraal zenuwstelsel aan. Er wordt dus niet rechtstreeks op de spieren gewerkt, maar dit gebeurt vanuit het zenuwstelsel. Het apparaat geeft lichaamseigen impulsen. Het is gericht op acht spiergroepen met een uitloopmogelijkheid naar tien groepen. Je kunt dus meer trainen zonder dat het kracht kost.

Hogere intensiteit
De intensiteit is hoog, hoger dan bij de normale krachttraining. Bij een normale krachttraining wordt maximaal 40/50% procent van je spiervezels benut, bij een EMS-training is dat percentage rond de 90%. Bij elke training wordt er dus een soort oerdrift gestimuleerd, omdat je met behulp van het systeem je grenzen verlegt. Het onterechte beeld is vaak dat het systeem alles doet, maar in onze methode moet het brein altijd meedoen. Dat kan door oefeningen zelf te doen terwijl je gekoppeld bent aan het systeem. Je maakt zelf door middel van het aanmaken van een beweging een soort voorspanning, het systeem volgt met een extra stimulatie.

Van reactief naar preventief
In eerste instantie werden elektronische spierstimulaties vooral ingezet bij het herstellen van schade of na een operatie om lokaal de spieren te stimuleren, dus eigenlijk reactief. Nu wordt het, door de EMS trainingen, preventief gebruikt. Het is een spiertraining van de belangrijkste groepen in je lichaam. Het is gericht op kracht, maar kan ook uitstekend dienen als aanvulling op cardio training. Je hebt genoeg aan het systeem, er zijn geen aanvullende materialen of toestellen voor nodig. Dat zorgt er mede voor dat het goedkoper is dan een personal training, en bovendien ook nog eens effectiever. Die twintig minuten per sessie klinkt kort, maar is zeer intensief. Er moet dus, na een training, zeker vier dagen hersteltijd worden ingebouwd. Het is belangrijk dat je als EMS-trainer weet wat je doet.

Meld je hier vrijblijvend aan voor een Bodytec EMS intake bij PersonalSwitch.


Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'