// Waarom zo negatief over bewerkt voedsel? - Personal Switch

Waarom zo negatief over bewerkt voedsel?

Waarom zo negatief over bewerkt voedsel?

Als je een supermarkt binnenloopt dan zie je schappen vol met bewerkte voeding. Kijk je om je heen, dan zie je winkelkarren vol met dat bewerkte spul erin. Het lijkt alsof die mensen die websites niet lezen, waarin haarfijn uitgelegd wordt, dat dat niet echt goed voor je gezondheid is en dat je er misschien wel enge ziektes van kan krijgen.

Nog even misschien uitleggen, wat is bewerkte voeding? Over het algemeen zit er een pakje omheen. Ga je het product ontleden, dan zullen er verschillende additieven in zitten, wat belangrijk is voor smaak, en/of houdbaarheid, en/of kleur. Sommigen zijn dus zelfs noodzakelijk, omdat het product het niet lang volhoudt zonder die additieven, want dan is het niet meer eetbaar, lees ‘verrot’. Daar komt ook nog eens bij dat al die onafhankelijke toevoegingen zijn goedgekeurd door de daartoe bevoegde instanties.

Ik snap ook wel dat een cocktail van al die verschillende additieven niet echt gezond is, maar hier gaat geen verandering in komen en dat wij als mensen zelf moeten gaan besluiten, of we het wel of niet in het winkelkarretje leggen. Het heeft geen zin om constant allerlei alarmbellen aan te zetten, want het is noodzakelijk voor het bewerkte product dat sommige stofjes erin zitten. Het is hetzelfde als dat een geweer zélf geen mensen dood, alleen diegene die de trekker overhaalt.

Onze consumptiemaatschappij zit vol met bewerkt voedsel, ons fokvee zit vol met antibiotica. Het is aan ons of we het eten/kopen. Het is vervolgens ook nog, dat bewerkt voedsel calorierijker is en minder voedzaam. Volgens mij schrijf ik hier geen onzin en weten we het allemaal. Hoe meer het bewerkt is, hoe makkelijker het lichaam het kan verteren, met als gevolg dat we sneller trek krijgen en we ook weer sneller wat nemen (de tussendoortjes) en aan het einde van de dag meer calorieën hebben ingenomen dan dat we verbruikt hebben.

Voor alle duidelijkheid, bewerkte voeding maakt je niet zwaarder in gewicht, de hoeveelheid calorieën aan het einde van de dag kunnen je zwaarder maken, mits je minder energie hebt verbruikt. Dat heet een positieve energiebalans. Het kan ook nog best zo zijn dat die cocktail aan toevoegingen, verschillende lichaamsprocessen vertragen, zodat je energieverbruik minder wordt. Dus dan wordt de positieve energiebalans versterkt door de verminderde energieverbruik. Al met al is duidelijk dat dit niet een gewenste situatie is en dat dat een behoorlijke kettingreactie kan opleveren. Het vermoeden is bij mij dat een grote groep mensen deze uitdagingen herkennen.

Wees bewust van het feit dat je winkelkarretje met bewerkte voeding gevuld is en dat je in alle veiligheid het kan eten (door de additieven), dus geen stress. Wees bewust dat het calorierijke producten zijn.  Wees bewust dat een cocktail van die toevoegingen lichaamsprocessen kunnen beïnvloeden en vertragen. Wees bewust dat je sneller trek krijgt van bewerkte producten.

Na bewustwording kun je vervolgens misschien betere keuzes maken in je producten. Probeer een keer jezelf niet over te geven aan een tussendoortje en accepteer de trek (neem een glas water of ga wandelen). Probeer dat eens van maandag tot en met donderdag voor elkaar te krijgen en wees dan minder streng op vrijdag, zaterdag en zondag (beloon jezelf voor je gedrag van die andere dagen).

Alles draait om bewustwording en (betere) keuzes maken. Wij kunnen alleen invloed krijgen op deze consumptiemaatschappij door betere keuzes te maken en moeten blij zijn dat onze bewerkte producten, dié toevoegingen heeft, die goedgekeurd zijn.

Dé betere keuzes? Vermijd 90% van de schappen, loop recht af naar de groente- en fruitafdeling en neem hier en daar wat bewerkt voedsel, zijnde kwark, roomboter, SPA, rode wijn, rijst, pasta, etc. Je snapt het wel 😉

 

 

 

 

 

 

 

Over de schrijver
Richard van Beek is oprichter van het Personal Switch concept en performance coach van (inter)nationale topsporters (profvoetbal). Als creator van Personal Switch hou ik mij vooral bezig met het inhoudelijke trainingsconcept en het intern opleiden van alle coaches. Als gedreven coach blijf ik op zoek naar de mix tussen inspanning, ontspanning en wat voeding met je lichaam (niet) doet. Persoonlijke aandacht naar onze klanten met de eerste vraag 'waar kunnen we jou mee helpen' is in onze ogen de enige manier om goed contact te krijgen én te houden over hoe wij ons concept zien en willen aanbieden. Daar hoort een fysieke trainingslocatie bij. Naast een passie voor vitaliteit is hij ook gek op een rondje hardlopen, voetbal en het strand. Zijn levensmotto is: 'Als je anders kijkt naar de wereld om je heen, zal je zien dat de wereld verandert.'